vassajt3

PODELA VEB SAJTOVA

 

Podela veb sajtova prema sadržaju – nameni: personalni (lični) web sajtovi, komercijalni veb sajtovi, informativni veb sajtovi, blogovi, forumi, socijalne mreže, veb sajtovi za deljenje sadržaja, veb direktorijumi, veb alati…

Podela veb sajtova prema interaktivnosti sa posetiocima: Statički i dinamički veb sajtovi

Podela veb sajtova prema tehnologiji izrade:
HTML, XHTML, veb sajtovi sa CMS-om, Flash veb sajtovi.

Kako god podelili veb sajtove, jedno im je zajedničko: svi nastoje da imaju što veću posećenost! Za koji veb sajt ćete se Vi odlučiti najviše zavisi od Vaših potreba, a ne retko i od finansijskih mogućnosti. Ako je u pitanju Vaš biznis, preporičujemo Vam da se ne ustručavate da uložite u kvalitetan veb sajt, jer će Vam se ta investicija vrlo brzo isplatiti.

 

vassajt1

Podela veb sajtova prema nameni

Personalni (lični) veb sajtovi:
Potreba ljudi ili organizacija da drugima kroz slike i reči predstave sebe, svoju organizaciju, porodicu, aktivnosti, interesovanja, razmišljanja… doprinela je popularnosti ovog tipa veb sajtova. Na internetu je moguće pronaći besplatan prostor za ubacivanje takvih sadržaja, ali to treba izbegavati jer imaju mnoga ograničenja i u potpunosti zavise od matičnog veb sajta.

Komercijalni sajtovi:
Komercijalni veb sajtovi imaju za cilj da predstave proizvode i usluge koje nudi vlasnik sajta i privuče potencijalne klijente. Osim jednostavnog predstavljanja roba i usluga komercijalni veb sajtovi sve češće omogućavaju online naručivanje i plaćanje preko interneta. Danas se prisustvo na internetu podrazumeva za svaku ozbiljnu firmu. Ovi veb sajtovi treba da budu jedinstveni, privlačni posetiocima i jednostavni za korišćenje, u protivnom, umesto da privuku, mogu da odbiju potencijalne kupce, odnosno korisnike usluga koje veb sajt nudi.

Informacioni sajtovi:
Sama reč kaže da su to veb sajtovi koji pružaju informacije o razlicitim temama. Najpoznatiji je svakako “www.wikipedia.org” koji predstavlja najveću online enciklopediju. Ovaj veb sajt je interaktivan jer omogućava posetiocima da pišu svoja objašnjenja.

Blogovi:
Blogovi su veb sajtovi namenjeni da podelite svoje misljenje sa drugima na internetu bez obzira na temu ili sadržaj, da učestvujete u diskusijama sa drugim blogerima, postavljate slike ili komentare… Do bloga na internetu moguće je doći i potpuno besplatno preko sajtova koji nude besplatno postavljanje bloga, kao što je na primer “www.blog.rs”, ali trebate znati da u tim slučajevima nemate vlastitu veb adresu, već se na internetu pojavljujete kao poddomen pomenutog sajta. Ovakva rešenja imaju mnogobrojna ograničenja, tako da ako želite nezavistan blog, sa sopstvenom veb adresom, naša preporuka je da registrujete svoj domen i zakupite svoj host, a sam blog možete uraditi pomoću verovatno najpoznatijeg Open Sourse CMS-a “www.wordpress.org” dostupan i na srpskom jeziku na sr.wordpress.org.

Forumi:
Forumi su vrlo slični blogovima, ali za razliku od bloga imaju unapred zadate oblasti o kojima se diskutuje unutar kojih se otvaraju pojedine teme, postavljaju pitanja i očekuje pomoć u vidu odgovora. Vrlo često su forumi deo nekog veb sajta gde se diskutuje na temu o kojoj je sam veb sajt domaćin.

Socijalne mreže:
Socijalne mreže su veb sajtovi za masovno međusobno povezivanje ljudi, razmene informacija, fotografija i drugih ličnih podataka. Postoje i socijalne mreže koje povezuju ljude u poslovnom ili strukovnom smislu. Najpoznatije socijalne mreže, svakako su Facebook i Twitter. Ovi veb sajtovi masovno se koriste za reklamu i promocije firmi, proizvoda i usluga.

Veb sajtovi za deljenje sadržaja:
Ovi veb sajtovi omogućavaju ljudima da postavljaju odgovarajuće sadržaje na internet (slike, muziku, video klipove…) i te sadržaje dele sa drugima. Najpoznatiji međi takvim veb sajtovima je “Youtube”.

Veb direktorijumi i poslovni adresari:
Veb direktorijumi su sajtovi koji sadrže uglavnom linkove prema drugim sajtovima. Sajtove razvrstavaju po kategorijama i osim kratkog opisa veb sajta, eventualno jedne sličice (logo) i linka ne sadrže ništa drugo. Neki veb direktorijumi zahtevaju povratni link. Najpoznatiji i najznačajniji veb direktorijum na svetskom nivou je svakako “www.dmoz.org”, a od domaćih spomenimo www.direktorijum.org, www.linkovanje.net, www.kataloglinkova.net, www.linkovi.biz, www.dodajsajt.net i tako dalje.
Poslovni adresari orjentisani su na veb sajtove firmi i sadrže puno više podataka i o veb sajtu i o firmama: više teksta i opisa, logo, slike, adrese, telefone, email adrese, mape….

Veb alati:
Veb alati su sajtovi koji nude razne alate za Vaš veb sajt, kao što je na primer vođenje statistike, merenje brzine interneta, merenje pinga, provere geografskog položaja neke IP adrese i slično. U veb alate možemo svrstati i pretraživače bez kojih je korišćenje interneta postalo nezamislivo (Google, Yahoo, Bibg, AOL, Ask…).

Spomenimo još veb sajtove za zabavu – online igrice, edukativni veb sajtovi (sajtovi sa raznim uputstvima – tutorijali), sajtovi za dovnload muzike, filmova ili gorovih rešenja u svim oblastima i tako dalje…

vassajt6

Podela veb sajtova prema interaktivnosti

Statički veb sajt:
Statički veb sajtovi su najjednostavniji, najbrže se rade, te su obično i najjeftiniji. Najčešće se rade u HTML-u, odnosno u XHTML-u u kombinaciji sa CSS-om. Mogu imati animacije i java skripte, ali nemaju interaktivnost sa posetiocima. Sva aktivnost posetioca ovakvog veb sajta svodi se na pregledavanje sadržaja i eventualno korišćenje kontakt forme. Ne zahtevaju bazu podataka. Celokupan HTML kôd izvršava se u brovser-u posetioca. Obično se brže učitavaju i lakše ih je optimizovati za pretraživače. Pogodni su za manje zahtevne veb sajtove, sa manje podataka i gde interakcija sa posetiocima nije neophodna.

Dinamički veb sajt:
Dinamički veb sajt omogućava manju ili veću interakciju sa posetiocima, prikuplja podatke o posetiocima i njihovim interesovanjima, omogućava ili onemogućava pristup delovima sajta određenim kategorijama posetioca, automatski šalje obaveštenja ili vesti posetiocima koji to žele, te može da omogućava pronačaženje i sortiranje podataka… Obično se rade u nekom programskom jeziku (php, asp…) i kôd im se izvršava na serveru, pa tek potom šalje brovser-u.
Podaci se smeštaju u bazu podataka, odakle se po potrebi “pozivaju”. Najčešće se rade zajedno sa CMS-om kojim se vlasniku veb sajta omogućava da vrlo jednostavno i brzo ažurira veb sajt, bez ikakvog posebnog znanja o veb dizajnu. Komplikovaniji su za izradu i optimizaciju i naravno, znatno skuplji.

Tu trebate znati da dva veb sajta mogu izgledati identično, ali da ipak bude velika razlika u njihovoj ceni jer CMS, baza podataka, admin panel… nisu vidljivi posetiocu veb sajta, već samo Vama, odnosno administratoru sajta.

vassajt4

Podela veb sajtova prema tehnologiji izrade

VEB sajt rađen sa HTML/XHTML:
HTML/XHTML je najprostija tehnika, gde se koriste HTML, odnosno XHTML kôdovi koji direktno čitaju veb brovser-i i koriste se za izradu jednostavnih statičkih veb sajtova. Treba naglasiti da je HTML zastarela tehnologija i danas se retko koristi.

VEB sajt sa CMS-om:
Veb sajt sa CMS-om je obično dinamičan veb sajt, interaktivan je sa posetiocima i zahteva duže vreme izrade, veb programiranje… Ovi veb sajtovi mogu biti vrlo kompleksni sa kompletnim online prodavnicama – online shop, a mogu biti povezani sa sistemima za internet plaćanja roba i usluga. CMS omogućava korisniku da bez imalo znanja iz veb dizajna sam ažurira sadržaj svog veb sajta. Sistemi CMS mogu se namenski raditi za pojedinačni veb sajt, ali postoje gotovi, pa i besplatni sistemi. Opširnije o CMS sistemima pogledajte na stranici CMS i održavanje veb sajta.

Flash veb sajt:
Veb sajtovi urađeni u flash-u mogu biti veoma atraktivni, sa animacijama, zvucima – muzikom, mogu biti interaktivni sa korisnicima, sa ili bez CMS-a… Flash sajtovi predstavljaju prave male filmske predstave na veb-u, ali nedostatak flash sajtova je u tome što se sporo učitavaju, optimizacija za pretraživače je nemoguća misija, a CMS je vrlo teško napraviti.